מתחילת 2015 ביצע ארגון 'בוקו חראם' הניגרי שמונה פיגועי התאבדות במדינות הגובלות בניגריה - קמרון , צ'אד וניז'ר. הרחבת פעילות הארגון למדינות השכנות, לראשונה מאז הקמתו בשנת 2009, נעשתה כמעט במקביל להגברת פעילותו בניגריה עצמה, עת הוציא לפועל מיוני 2015 מעל לשלושים פיגועי התאבדות בחודשיים בלבד, מעל למחציתם בוצעו בידי נשים וילדות בגילאי עשר ומעלה. באמצעות הרחבת טווח פעילותו למדינות השכנות והגברת פעילותו בתוך ניגריה, מבקש הארגון הניגרי להעצים את תדמיתו והשפעתו כגורם מאיים ובעל חשיבות אזורית.
חלק ניכר מהתנופה בפעילות הארגון נובע מהידוק הקשר בינו לבין 'המדינה האסלאמית' שהגיע לשיאו בחודש מארס האחרון, עת העתיק 'בוקו חראם' את נאמנותו מארגון 'אל-קאעדה' ל'מדינה האסלאמית' , והתקבל כמחוז ('ולאיה') שלה. שינוי זה התרחש לאחר שנים של קשרים הדוקים בין ארגון 'בוקו חראם' לשלוחות 'אל-קאעדה' שהתבטאו באימונים משותפים, סיוע לוגיסטי וסיוע כספי שהוענקו לארגון הניגרי. הכרזת הנאמנות הגיעה בתקופה שבה היה נתון למתקפה צבאית רב לאומית בראשות ניגריה ומדינות האזור, שגרמה לו לאבד את מרבית השטחים שהיו בשליטתו והעמידה אותו בפני סכנת תבוסה. ניתן להעריך כי המניע העיקרי של 'בוקו חראם' העומד מאחורי האיחוד עם 'המדינה האסלאמית' הוא קבלת חסות וסיוע תעמולתי מארגון הנחשב לכוח עולה בזירת הטרור הבינלאומית, לצד קבלת סיוע כספי, לוגיסטי וצבאי, תוך יצירת זיקה לאימפריה אסלאמית בהתהוות.
עבור 'המדינה האסלאמית', הברית עם 'בוקו חראם' מאפשרת דריסת רגל ראשונה ומשמעותית במערב יבשת אפריקה הנותנת מענה לשאיפתה להתפשטות הח'ליפות האסלאמית לרחבי העולם. לארגון הניגרי יש גם את הפוטנציאל להתרחב לאזורים נוספים ביבשת, וביטוי לכך ניתן לראות כאמור בפיגועי ההתאבדות שביצע הארגון לאחרונה במדינות האזור. בכך, מתרחבת השפעתה של 'המדינה האסלאמית' ביבשת, כאשר 'בוקו חראם' משמש עבורה כראש החץ. בהקשר זה ניתן להבין את הקריאה הפומבית שפרסמה 'המדינה האסלאמית' במארס האחרון לסומלים בכלל, ולארגון 'אל שבאב' בפרט, להצטרף אליה בלחימה מול המערב. מבחינת 'המדינה האסלאמית', איחוד עם 'אל שבאב' הסומלי יאפשר לה גישה לקרן אפריקה, לצד הישג חשוב בתוך מחנה הג'יהאד הנובע מהעובדה כי מדובר בארגון המשתייך למערכת הבריתות של 'אל קאעדה'. הדבר עשוי להוות עבורה הישג ביריבות עם 'אל קאעדה' ולהמשיך ולפרום את מערכת הבריתות של 'אל-קאעדה' ושלוחותיה. גם לארגון הסומלי אינטרס באיחוד זה. הארגון, שעל אף פיגועי הראווה שביצע בסומליה וסביבתה, כולל הטבח באוניברסיטת גאריסה שבקניה באפריל השנה שגרם למותם של 147 בני אדם , מתמודד מול פעילות החיסולים המוגברת שמפעילה ארצות הברית נגד בכירים בארגון, שהבולט בהם הוא חיסולו של מנהיג הארגון בספטמבר אשתקד , כמו גם עם לחימה נגד כוחות האיחוד האפריקאי. במידה ויחליט לחבור ל'מדינה האסלאמית', יש אפשרות כי יעבור את אותו תהליך שעבר ארגון 'בוקו חראם' עת נראה היה שניצב בפני תבוסה. אז כאמור חבר ל'מדינה האסלאמית', התחזק והצליח להרחיב את פעילותו והשפעתו עד שהפך לאיום אזורי. ארגון 'אל שבאב' טרם הצהיר אם ימשיך לשמור אמונים ל'אל קאעדה' או ישנה כיוון ויביע אמונים ליריבתה 'המדינה האסלאמית', אולם בקרב פעיליו נשמעים קולות התומכים בשינוי וניתן לשער כי לפחות חלקם עשויים לפנות לכיוון זה.
מדינות היבשת השחורה נדרשות לתת מענה לאיומים האזוריים העומדים לפתחן נוכח כניסת 'המדינה האסלאמית' והרחבת אזורי פעילותה ביבשת. לא בכדי פועל נשיאה המוסלמי החדש של ניגריה, מוחמדו בוחארי, לגיוס מדינות האזור - שעד לשנה הנוכחית בחרו שלא לקחת חלק בלחימה משל יהפכו אף הם ליעד תקיפה - לחלק מהמאבק. נראה כי גם מדינות האזור וגם הנשיא החדש, המסתייג מהימצאות כוחות צבאיים זרים במדינתו, מבינים שעל מנת להתמודד עם הטרור האזורי עליהם לאחד כוחות ולהתגבר על המתחים הקיימים. שינוי הסטטוס של הארגון הניגרי מעורר דיון מחדש גם בנוגע לשאלת הסיוע של ארצות הברית, שעד כה נמנעה מכך במפורש בשל פגיעה בזכויות אדם מצד הממשל הניגרי. כעת, עם הכרזת הנאמנות של הארגון הניגרי ל'מדינה האסלאמית' והגברת פעילותו באזור מערב אפריקה, עשויה ארצות הברית לשנות גישה כלפי ניגריה ולמכור לה נשק מתקדם כחלק ממלחמתה בטרור, ואולי אף להחיל את מדיניות הסיכול הממוקד נגד בכירי הארגון הניגרי כדרך לעצור את האיום הגובר הנשקף ממנו.
0 תגובות
הוסף תגובה