מסמך פנימי של מחלקת המדינה האמריקנית, שהודלף לניו יורק טיימס בחודש יוני 2015, חשף את האתגרים הרבים של הממשל האמריקני בניסיונה להילחם ברשת נגד 'המדינה האסלאמית'. על פי המסמך, 'המדינה האסלאמית' מגלה ברשת יעילות וזמן תגובה מהיר יותר ממעצמות טכנולוגיות כמו ארצות הברית, בריטניה ובעלות בריתן. כמו כן הצביע המסמך על חוסר אחידות במסרים והיעדר שיתוף פעולה בין הגורמים המערביים האמונים על המאבק כנגד מכונת התעמולה המשומנת היטב של 'המדינה האסלאמית'.
פעילותה האופרטיבית של ארצות הברית ליישום הלוחמה ברשת, המהווה למעשה לוחמת נרטיב כנגד 'המדינה האסלאמית', מתבצעת על ידי "המרכז לאסטרטגיה תקשורתית אסטרטגית ללוחמה בטרור" (Center for Strategic Counterterrorism Communications –CSCC). המרכז הוקם על ידי ממשל אובמה ב- 2011 במקור על מנת להילחם ב'אל-קאעדה' ברשת. כיום מרבית פעילותו מתבצעת נגד 'המדינה האסלאמית' במדיה החברתית. האסטרטגיה של CSCC היא להשפיע לא רק על המתגייסים הפוטנציאלים ל'מדינה האסלאמית', אלא גם על מעגלים קרובים של אנשים פרטיים בעלי יכולת השפעה ונגישות לצעירים (מורים, עובדים קהילתיים). העברת המסרים נעשית בצורה ישירה, ללא תיווך, דרך הרשתות החברתיות. בנוסף, המרכז מפרסם עדויות של לוחמי 'המדינה האסלאמית' לשעבר, קהילות ויחידים שנפגעו מהתופעה. קיימת גם פעילות ממוקדת מול קהל יעד אזורי ומקומי (בעיקר בסוריה ועיראק), בעל יכולת השפעה. מתוך הבנה שרוב החומר הגלוי הנחשף בתקשורת לגבי אזורי השליטה של 'המדינה האסלאמית' בסוריה ועיראק הינו מטעם 'המדינה האסלאמית', מנסים ב- CSCC לאפשר התבוננות אובייקטיבית ואותנטית על המציאות בסוריה ועיראק, בין השאר באמצעות הפצת סרטונים המתעדים את הזוועות אותן מחוללת 'המדינה האסלאמית' וקריאה למתגייסים פוטנציאלים להימנע מלקחת בהן חלק. הממשל האמריקאי אף הקים ביולי 2015, מרכז חדש בשיתוף עם איחוד האמירויות הערביות, הכולל חמישה עשר אנליסטים (רובם מהאמירויות) שמשתפים פעולה עם CSCC ומתמקדים בגיבוש מסרים ללוחמת נרטיב כנגד 'המדינה האסלאמית' באזור המזרח התיכון, כמו גם בקרב קהילות דוברות ערבית באזורים נוספים.
באיחוד האירופי לוחמת הנרטיב מתקיימת דרך "צוות ייעוץ תקשורת אסטרטגית לסוריה" (Syria Strategic Communication Advisory Team -SSCAT). המרכז הוקם על ידי האיחוד האירופי בתחילת 2015, לאחר מתקפת הטרור על המגזין "שארלי הבדו" בפריז. הקמפיין של SSCAT מתמקד בנטרול הנרטיב של 'המדינה האסלאמית', המציגה עצמה כאסלאם טהור מול הצביעות ואי הצדק של מדינות ערב והמערב. הפעילות האופרטיבית של SSCAT מתמקדת בהפצת מסרים ברשתות החברתיות המכוונים למשפחות המתגייסים הפוטנציאליים, וזאת על מנת לגרום למשפחות להתערב ולפנות לגורמי אכיפת החוק ולגורמים קהילתיים שבכוחם לסייע. בנוסף, הושקו קמפיינים נגד גזענות באמצעות מדיה חברתית.
חברות אינטרנטיות וארגוני חברה אזרחית נכנסו גם הם לתמונה והבינו שאינם יכולים עוד לעצום עיניים מול פעילותם הענפה של אנשי המדיה של 'המדינה האסלאמית' בחצר הקדמית שלהן. דוגמה ליוזמה מעניינת מ-2015 הייתה פנייה ומימון הגעתם של עשרות מובילי דעת קהל מוסלמים (אנשי דת, בלוגרים, אנשי תקשורת, אקדמאים ודמויות תרבותיות) לאולפנים של יוטיוב כדי לצלם סרטונים קצרים שמטרתם להסביר מדוע לא רק ש'המדינה האסלאמית' אינה משרתת את האסלאם, אלא שמעשיה אף נוגדים את האמונה.פעילות משמעותית מתקיימת על ידי חברת הבת של גוגל, GOOGLE IDEAS , במטרה לסייע לבלוגרים ופעילי זכויות אדם סורים ועיראקיים להוציא בצורה מאובטחת מידע מתוך הטריטוריה שבשליטת 'המדינה האסלאמית' .
לסיכום, ניתן לומר שעד לאחרונה קמפיין לוחמת הנרטיב ב'במדינה האסלאמית' התאפיין בתגובתיות. כדי להמשיך במגמת המאבק האקטיבי שהחלה, על ארצות הברית ובנות בריתה להסתייע הן בבנות בריתן במזרח התיכון ובאפריקה והן במנהיגי דת המתנגדים ל'מדינה האסלאמית', במטרה להעביר את המסר לפיו המערב אינו נגד האסלאם, אלא נגד דרך הג'יהאד של 'המדינה האסלאמית'. על מנת להצליח יש להתגבר על בעיות קלאסיות של לוחמה א-סימטרית במסגרת לוחמת הנרטיב, בין השאר בהקשר של גמישות ואחידות. תהליך עיצוב אסטרטגיה, קבלת ההחלטות וההוצאה לפועל רצוף במכשולים מבניים-בירוקרטים רבים אשר מאריכים את זמן התגובה ומגבילים את הגמישות. עניין זה עוד מתעצם כאשר מדובר בארגון רב-מדינתי. בעוד 'המדינה האסלאמית' יכולה בקלות יחסית לשמור על אחידות של מסרים, ישנו קושי רב להגיע לשיתוף פעולה מלא ולאחידות קולות ודעות כשמדובר במספר מדינות. יש להתגבר, בין השאר, על אינטרסים פוליטיים ואסטרטגיים שאינם זהים, ענייני אגו ויוקרה, שונות חשיבתית ותרבותית. מצד שני, קיים הגיון רב באיחוד כוחות מול האויב המשותף. לאור זאת עולה השאלה מה היא רמת ההתכנות לארגון מרכזי ללוחמת נרטיב לכלל המדינות המתנגדות ל'מדינה האסלאמית' ואם אכן יוקם ארגון כזה, האם יצליח להיות אפקטיבי.
***אלונה טריואקס היא מתמחה בתכנית 'צבא ואסטרטגיה' במכון למחקרי ביטחון לאומי
0 תגובות
הוסף תגובה