אימת מתקפת ה-11 בספטמבר הובילה לשינוי דרמטי ועיצוב מחדש של מאמצי הממשל האמריקאי להתעמת עם איום הטרור. בשנים הבאות, הממשלים העוקבים נקטו יוזמות שונות: לאסוף באופן אגרסיבי יותר ולשתף באופן רחב יותר מידע על איומי טרור; לשבש את רשתות המימון שתומכות בארגוני טרור; להגביר את היכולת לפגוע בראשי ארגוני הטרור ופעילים שמאיימים על ארצות הברית גם מעבר לים; להרחיב את שיתוף הפעולה עם קהילות באכיפת חוק סביב זיהוי סימנים מוקדמים להקצנה; לתמוך במוכנות ודריכות משופרת של רשויות המדינה ורשויות מקומיות, כמו גם של מטרות פוטנציאליות להתקפות טרור; ושדרוג מערכת הגנת הסייבר של ארצות הברית.
כל אחד מהצעדים הללו כלל תעדוף תקציבי והתאמת המבנה הביורוקרטי כדי לתמוך אותם. אמנם היו מאז התקפות טרור בארצות הברית, אולם מאז ה-11 בספטמבר לא הייתה על אדמתה מתקפת טרור מוצלחת ורחבת-היקף שמקורה מחוץ למדינה.
ארצות הברית אף הרחיבה את מאמציה המשותפים עם ממשלות זרות להיאבק בטרור, בפרט בתחומי איסוף המודיעין והפגיעה במימון הטרור. ישראל תמיד הייתה שותפה מרכזית במאמצים אלו. אף שעמיתות חדשות הופיעו ושדרגו את יכולותיהן, התכניות המשותפות ושיתוף הפעולה האינטימי של הממשלים האמריקאי והישראלי המשיכו לצמוח.
התחום בו שתי המדינות עשויות אולי להרוויח יותר מכל באמצעות מאמצים משותפים חדשים הוא בניסיון לחזות את ההתפתחות של איומי הטרור. בשנים האחרונות שתיהן היו עדות לאיומי טרור מסוג חדש: ההתקפות בהכוונה עצמית בהשראת המדינה האסלאמית (דאע"ש) שארעו בארצות הברית ובאירופה, ופיגועי הדקירה והדריסה של "הזאבים הבודדים" שגבו קורבנות ישראלים. שתי המדינות עשו שימוש בטכנולוגיות חדשניות בתגובה, כולל ניטור ופעולת-נגד במקרים של הקצנה עצמית בשלביה המוקדמים, ומעקב אחרי אינדיקציות ברשתות החברתיות להתקפות צפויות של זאבים בודדים.
עם זאת, האיום ימשיך להתפתח, ועשוי לנבוע ממקומות או קהילות, תוך שימוש בטכנולוגיות שאנו לא מסוגלים לדמיין. טרור גרעיני, כימי ביולוגי וקיברנטי כבר מזמן נמצאים בתודעה שלנו. אך איומים חדשים מעולם ההייטק, כמו למשל מה שנראה כמתקפה "אקוסטית" שהסבה נזק לבריאותם של דיפלומטים אמריקאים בקובה, ללא ספק יצוצו בעתיד. לצד זאת ההתקפות האחרונות שהתאפיינו בטכנולוגיה מיושנת יחסית (לואו-טק), בדומה ל-11 בספטמבר, מזכירות לנו שיש להישאר ממוקדים בטווח האפשרויות הרחב ביותר של התנהגויות הרסניות, ולדמיין אותן לפני שהטרוריסטים עושים זאת.
ארצות הברית וישראל תרווחנה מדיאלוג מתמיד ומובנה בין מדיניות הלחימה בטרור של כל מדינה לבין הקהילה האקדמית, במטרה ללמוד לצפות את המקורות והשיטות של גל התקפות הטרור הבא, ולפתח גישות מדיניות וכלים לנטרל אותן מראש ולהגיב בכוונה למגר אותן במהירות וביעילות כשהן קורות.
0 תגובות
הוסף תגובה