ממשלת סין, בראשות שי ג'ין-פינג, מהדקת את שליטתה על החברה האזרחית על ידי אישור חוק חדש שיגביל את פעילותם של ארגונים לא-ממשלתיים (NGOs) ושותפיהם בשטחה. חוק זה מצטרף לחוקים נוספים בתחומי ביטחון סייבר ולוחמה בטרור, שנכנסו לתוקף בתחילת 2016, ומקנים סמכויות פיקוח נרחבות לרשויות על ארגונים זרים בסין. חוק ה-NGOs החדש יכנס לתוקף בתחילת 2017 וצפוי להשפיע על יותר מ-7000 ארגונים לא-ממשלתיים זרים הפועלים ברחבי סין. על פי סעיף 5 לחוק, ארגונים לא-ממשלתיים זרים הפועלים בסין חייבים "לציית לחוק הסיני, ואסור להם לסכן את אחדותה הלאומית של סין, ביטחונה או אחדותה האתנית." כמו כן, אסור לארגונים אלו "לפגוע באינטרסים הלאומיים של סין או באינטרס הציבורי של החברה הסינית ואזרחיה ... לעסוק או לממן פעילויות פוליטיות, דתיות או למטרות רווח."
סעיפים 6 ו-7 לחוק מקנים למשטרה המקומית ולרשויות הביטחון הסיניות סמכות לאכוף את החוק על ידי פיקוח מוגבר על ארגונים אלו. על הארגונים להירשם במשטרה, ולהגיש דוחות תקופתיים אשר יכללו, בין היתר, את מספר חשבון הבנק של הארגון, מקורות מימון, היקף הפעילות ומטרותיה ושמות החברים המרכזיים. בנוסף, על הארגונים למצוא "שותף" סיני מקומי (Chinese partner unit / 中方合作单位), אשר ייבחר מתוך רשימה שהמפלגה תפרסם בהמשך, ואשר יסכים להעניק להם חסותו, לערוב להם ברשויות הביטחון וגם לפקח על פעילותם. על פי לשון החוק, יהיו ארגונים אלו כפופים ל"ניהול כפול" (dual management / 双重管理) מטעם ה"שותף" ושל רשות הביטחון הרלוונטית. תנאי זה מהווה לכאורה מיסוד רשמי של הפרקטיקה הנהוגה בעולם העסקי בסין של ביסוס קשרים (guanxi / 关系), למרות שבמקרה זה יהיו אלו קשרים כפויים.
סעיפים שונים במסגרת פרק 5 בחוק מסמיכים את גופי הביטחון לחפש בנכסי הארגונים ולזמן פעילים לתשאול במקרה של חשד לעבירה. בנוסף, כל פעילותם הפיננסית של הארגונים תהיה תחת פיקוח ושליטה של רשויות הביטחון, שיהיו מורשות לבחון את חשבונותיהם בבנק ולהקפיאם, אם יוחלט כי עברו על החוק. כמו כן, יוגבלו הארגונים בקבלת מימון זר או בשותפות עם ארגונים זרים שאינם רשומים בסין. סעיף 47 לחוק מפרט אילו פעולות של הארגונים עלולות לגרור תגובה של רשויות הביטחון, וביניהן הסתה או התנגדות ליישום חוקי המדינה, הפצת שמועות ומידע המסכן את ביטחון המדינה או הפוגע באינטרס הלאומי, ועיסוק או מימון של פעילויות פוליטיות או דתיות. ארגונים אשר ייחשדו בהפרת החוק צפויים לסנקציות, כולל סגירת משרדיהם, הפסקת פעילותם, הכנסתם ל"רשימה שחורה" וגירוש או מעצר של חבריהם.
טיוטות קודמות של החוק זכו לביקורת רבה בקרב ממשלות מערביות, בעיקר באירופה ובארה"ב, כמו גם מארגוני זכויות אדם, כגון Human Rights Watch ואחרים. אלו טוענים כי סין מנסה להגביל עוד יותר את פעילותם של הארגונים הלא-ממשלתיים הזרים, אשר גם כך פועלים תחת מגבלות רבות, וכי חוק זה אינו עומד בקריטריונים בסיסיים של החוק הבינלאומי. טענתם העיקרית של המבקרים הייתה כי ההגדרה של ארגונים לא-ממשלתיים מעורפלת ולכן החוק יכול לחול על מגוון גופים רחב - אקדמאים ועד ארגוני סחר-חוץ. ממשלת סין טוענת, כי ממשלות זרות עושות שימוש בארגונים אלו על מנת לקדם אינטרסים זרים בסין, תוך פגיעה במוסדותיה וסיכון הסדר החברתי. למרות זאת הדגישה המפלגה כי במסגרת הטיוטה העדכנית לא יחול החוק על מוסדות אקדמיים זרים, בתי חולים ומכוני מחקר העוסקים במדע והנדסה, וכי הסעיף, המגביל את פעילותם של הארגונים לחמש שנים בלבד, הוסר.
כיום, עם התחממות היחסים בין ישראל וסין והגידול בשותפויות העסקיות והתיירותיות, יש צפי להרחבת פעילותם של מגוון ארגונים לא-ממשלתיים ישראלים בסין. אלו פועלים, בין היתר, בתחומים של סחר חוץ והשקעות, שירותי דת ומסורת יהודית (בתי חב"ד), שיתופי פעולה אקדמיים, ושירותי ייעוץ עסקי ומשפטי. בשל כך החלה עבודת מטה במשרד החוץ הישראלי, לבחינת משמעויות החוק והשלכותיו על ארגונים ישראלים. אכן, ניתן לנקוט מספר פעולות על מנת לצמצם את פוטנציאל הסיכון הנובע מחוק זה לארגונים ישראלים. ראשית, ממשלת ישראל יכולה לתת גושפנקא רשמית לחלק מהארגונים, אשר ממילא עובדים בשיתוף עם משרדי הממשלה השונים, כגון לשכת הסחר הישראלית או בתי חב"ד הפזורים ברחבי סין. שנית, שגרירות ישראל בסין יכולה להכווין, לתווך ולעזור לארגונים הישראלים למצוא שותף סיני ראוי, אשר יסכים לערוב להם ברשויות הביטחון. השגרירות, כגורם רשמי אשר ביכולתו "להרגיע" את הרשויות הסיניות בדבר אופי פעילותם של הארגונים הלא-ממשלתיים הישראלים בסין, יכולה לשחק תפקיד מרכזי בהסדרת פעילותם. שלישית, על הארגונים עצמם להעריך מחדש ולבחון את היקף ואופי פעילותם, מטרתם המוצהרת, מקורות המימון שלהם, זהות פעיליהם ויחסיהם עם רשויות הביטחון המקומיות. רצוי שהארגונים הישראלים, בעזרת משרד החוץ והשגרירות, יבצעו מבעוד מועד את ההתאמות הנדרשות ואת השינויים הרלוונטיים, על מנת להימנע מהתנגשות מיותרת עם רשויות הביטחון הסיניות.
0 תגובות
הוסף תגובה