מתחילת חודש מאי המדינה האסלאמית ביצעה כ-20 פיגועי התאבדות בעיראק, שהובילו למותם של יותר מ-250 אנשים. סדרת הפיגועים בשבוע שעבר בשכונות השיעיות בבגדד, לצד הפיגועים הקטלניים שבוצעו במערב סוריה (בטרטוס וג'בלה) מעלים שאלות בנוגע לשינוי באופן ניהול הלחימה של המדינה האסלאמית: האם כובד המשקל עבר ממתקפות בשדה הקרב, בעיקר כנגד אויבים חמושים, לפיגועי טרור במוקדים אזרחיים הומי אדם?
כרקע יש לצייר את התמונה הכוללת מהעת האחרונה. כוחות הביטחון העיראקיים, בגיבוי הקואליציה בראשות ארצות הברית, צברו הישגים בשדה הקרב בשנה החולפת, בעוד המדינה האסלאמית איבדה כרבע מהשטחים שהיו בשליטתה בעיראק ובסוריה. אובדן הטריטוריות המשמעותי ביותר היה ברמאדי שבעיראק (דצמבר 2015) ובתדמור שבסוריה (מרץ 2016). עתה מצויה פאלוג'ה תחת התקפת צבא עיראק בגיבוי אמריקני וכוחות שיעים עיראקיים בגיבוי איראני, וכן דווח על הכנות לתקיפת א-רקה בסוריה. בנוסף, חלה ירידה ניכרת בהכנסותיה של המדינה האסלאמית ממכירת נפט, נהרסו מאגרי מזומנים שברשותה כתוצאה מהפצצות אוויריות, חוסלו למעלה מ-120 ממפקדיה הבולטים מאז תחילת 2015 וחלה צניחה של כ-90% במספר הלוחמים הזרים המתגייסים לשורותיה. לאחרונה אף ספגה מהלומה נוספת במשולש הגבולות עיראק-סוריה-ירדן, מרחב בעל חשיבות אסטרטגית לארגון, כאשר ב-14 במאי הודיע צבא עיראק על שחרור העיר א-רוטבה, השוכנת בקרבת משולש הגבולות. העיר בעלת חשיבות נוכח שליטתה על הנתיב המרכזי המוביל מבגדד לדמשק ולצפון ירדן, ואיבוד השליטה עליה עשוי לפגום בקשר הלוגיסטי והמבצעי המחבר בין שלוחות המדינה האסלאמית שבעיראק לבין אלו שבסוריה
בעקבות קשיים אלו המדינה האסלאמית פועלת להתאמת אסטרטגיית ההגנה שלה למגמות המסתמנות, ומיקדה את מאמציה בחודשים האחרונים בפגיעה באוכלוסייה האזרחית המקומית, לצד ניסיון להכות בחזרה בלוחמת גרילה נגד הצבא העיראקי באזורים בהם התערערה שליטתה. פעילותה לא הוגבלה רק לעיראק, ועל אף שמספר פיגועי ההתאבדות מטעם המדינה האסלאמית המבוצעים בסוריה נמוך באופן משמעותי מאלו שבעיראק, סדרת הפיגועים שבוצעה ב-23 במאי בחבל העלאווי בסוריה הובילה למותם של כ-150 בני אדם. מתקפה זו בעלת משמעות לא מבוטלת, שכן לא בוצעו פיגועים באזורים הנשלטים על ידי אסד כבר קרוב לחמש שנים. פיגועים אלו מעידים על כך שהמדינה האסלאמית מבקשת לערער את תחושת הביטחון של המיעוט העלאווי בסוריה ולהגביר את תודעת המקומיים כי אין בכוחו של אסד להגן מפני תקיפותיהם הקטלניות.
יש שיאמרו כי ניתוח האירועים מלמד כי תדירות ההתקפות שביצעה המדינה האסלאמית מתחילת השנה אולי מצביעה דווקא כי היא נערכה מבעוד מועד לעריכת קמפיין צבאי מתואם, ולא על תגובת לחץ של ישות הנמצאת על סף קריסה. אולם, לטענת בכירים עיראקים ואמריקאים, ריבוי פיגועי ההתאבדות האחרונים נובעים מהמאמץ של המדינה האסלאמית לעכב את המתקפה שנועדה לכבוש מחדש את מעוזי המדינה האסלאמית - מוסול בעיראק וא-רקה בסוריה - על-ידי הסחת הקשב של השחקנים היריבים להגנה מפני פיגועי טרור. לדברי הבכירים, חל גידול בהתקפות נקודתיות ללא תכלית אסטרטגית ברורה, לאור הקושי הברור לייצר התקפות מסיביות לשם קביעת הישגים בשדה הקרב, כפי שבוצעו בעבר. גל הפיגועים הנוכחי בבגדד מסייע למדינה האסלאמית להרוויח זמן היערכות יקר עד שכוחות הביטחון העיראקיים יפעלו למען שחרור השטחים המוחזקים בידיה.
לצד הנסיגות הטריטוריאליות של המדינה האסלאמית, ניכר שמטרתה המרכזית כעת היא הגנה על הנכסים היקרים לה, מוסול ופאלוג'ה בעיראק וא-רקה ודיר א-זור בסוריה. תקוותה היא שהמנהיגות השיעית בעיראק תתמקד בהגנה על בגדד מתוך צורך הישרדותי, על מנת למנוע קורבנות טרור נוספים. בתרחיש כזה, יחידות צבא תועברנה מהחזית הצפונית לכיוון דרום על מנת לאבטח את הבירה. כך, לשיטתה, איום הטרור בבגדד יביא לעיכוב התקדמות הצבא העיראקי צפונה - לרבות המאמצים העיראקיים לכבוש מחדש את מוסול. עבור השיעים, מתקיימת משוואה פרדוקסלית. דווקא כיבוש השטחים של כוחות הביטחון העיראקיים מידי המדינה האסלאמית מבשר על עלייה במספר פיגועי הטרור, כשמנגד התקופה השקטה ביותר בבגדד בעשור האחרון הייתה כאשר המדינה האסלאמית כבשה את מוסול ביוני 2014. אז התמקדה האחרונה בהשתלטות על השטחים ובלוחמה, ולא בטרור נגד אזרחים.
נראה כי פיגועי הראווה הקטלניים שכוונו כנגד המיעוטים האתניים בעיראק ובסוריה מבטאים את חששה של המדינה האסלאמית מהתערערות אחיזתה בערי מפתח החיוניות להמשך שליטתה. פיגועי ההתאבדות שכוונו כנגד מטרות רכות בשווקים, בתי חולים ותחנות אוטובוס עשויים לספק הסבר לשינוי האסטרטגי בפעילותה הנוכחית של המדינה האסלאמית, המנסה בכוח אסטרטגיית ההלם והמורא המוכרת שלה לנסות ולבלום הפסדים טריטוריאליים נוספים. אלה עלולים לאיים על תקפות מדיניותה הקובעת כי המדינה האסלאמית "שורדת ומתפשטת".
***אילנה קריכלי היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה; דריה שטרית היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה.
0 תגובות
הוסף תגובה