ב-3 באפריל 2017 אירע פיגוע התאבדות ברכבת התחתית בסנט פטרבורג שברוסיה, במסלול המקשר בין שתי תחנות הרכבת: סינאיה פלושצ'ארד ותחנת המכון טכנולוגיצ'סקי. הפיגוע שגבה את חייהם של 144 בני אדם וגרם לפציעתם של עשרות נוספים, יצר אפקט משמעותי ברוסיה בשל כמות הנפגעים, היקף ושיטת התקיפה; ובעיקר בשל הוצאתו לפועל של פיגוע מתוכנן הכולל הטמנת מטענים בלב עיר מרכזית על אדמת רוסיה. ואולם, למרות תחושת ההפתעה ששררה לנוכח האירועים האחרונים, נראה כי הכתובת הייתה על הקיר.
שירותי הביטחון הרוסיים הודיעו כי המחבל המתאבד הוא אכברזון ג'אלילוב, אזרח רוסי יליד קירגיזסטן שעמד בקשרים עם גורמים אסלאמיסטיים רדיקליים. הוא ביצע את הפיגוע בסיוע של שלושה חשודים נוספים גם הם קירגיזיים במוצאם. הרקע הזה מלמד שככל הנראה הפיגוע בוצע בהכוונת 'המדינה האסלאמית', או לכל הפחות בהשראתה. השערה זו מתחזקת נוכח העובדה כי יום לאחר מכן בוצע פיגוע נוסף על-ידי חולייה של ארבעה מחבלים בעיר אסטרחן שבדרום רוסיה, עליו 'המדינה האסלאמית' לקחה אחריות. שם, המחבלים ביימו תאונת דרכים במטרה למשוך את תשומת ליבם של שוטרי התנועה, וכאשר אלו הגיעו אל הזירה הם נרצחו ביריות בעודם ישובים ברכבם. ארבעת המחבלים חוסלו לאחר הפיגוע במהלך חילופי אש עם כוחות הביטחון הרוסים.
עוד בשלהי 2013 הוכתה דרום רוסיה טרור, כאשר חברי 'אמירות הקווקז' (השלוחה של אל-קאעדה בחבל דאגסטן) ביקשו לשבש את אורח החיים הרוסי בתקיפות על מערכת התחבורה הציבורית. אולימפיאדת החורף שנערכה בשנת 2014 בסוצ'י כפתה על הממשל הרוסי לתגבר משמעותית את כוחות הביטחון במדינה במקביל למבצעי אכיפה, מעצר וסיכול אלימים באזור ובגבול עם אזרבייג'ן.
ביוני 2015, יומיים בלבד לאחר שקבוצת לוחמים ממספר מחוזות בצפון הקווקז נשבעו לה אמונים, 'המדינה האסלאמית' קיבלה לשורותיה את 'אמירות הקווקז'. שלושה חודשים מאוחר יותר כבר נטלה אחריות על פיגוע במחנות צבאיים רוסיים דרומית לדאגסטן. כאשר הפלת מטוס הנוסעיםהרוסי בשמי סיני באוקטובר 20155 - בידי שלוחת 'המדינה האסלאמית' בחצי האי - הייתה ליריית הפתיחה בסדרת ניסיונות ופיגועים ישירים כנגד רוסיה מצד הישות הסלפית-ג'האדית. באוגוסט 2016 'המדינה האסלאמית' ביצעה פיגוע ראשון על אדמת רוסיה מחוץ לקווקז, במהלכו שני גברים ממוצא צ'צ'ני תקפו עמדת בידוק בכביש מהיר בבאלאשיקה שליד מוסקבה, לפני שנורו על ידי שוטרים רוסיים. בנובמבר 20166 חמישה אנשים נעצרו בחשד להשתייכות 'למדינה האסלאמית' ובחשד שתכננו פיגועי טרור במוסקבה.
במרץ 2017, כחודש לפני אירוע הטרור בסנט פטרבורג, סוכלו שני פיגועים שתוכננו על ידי מחבלים שמוצאם ממרכז אסיה. הניסיון הראשון היה של צעיר בן 23 מטג'יקיסטן שהתגייס ללחימה בסוריה ועיראק, טס מטורקיה לרוסיה ונעצר בבידוק הביטחוני בשדה התעופה ברוסיה. לאחר תחקורו נמצא כי הוא תכנן לבצע פיגוע התאבדות ב-8 במרץ (יום האישה הבינלאומי) בבירה הרוסית. הניסיון השני היה ב-244 במרץ, אז חולייה של שישה מחבלים חמושים פרצה למתקן צבאי של כוחות המשמר הפדרלי הרוסי בצ'צ'ניה. לאחר קרב יריות שנמשך מספר שעות, נהרגו ששת המחבלים יחד עם שישה חיילים רוסים. 'המדינה האסלאמית' לקחה אחריות על הפעולה.
נדמה כי על אף שהפיגועים (וניסיונות הפיגוע שכשלו) ברוסיה לא פסקו בשנים האחרונות, מספרם ועוצמתם היו שוליים ביחס לפעילות 'המדינה האסלאמית' בסוריה, עיראק ולוב, וביחס לפיגועים המהדהדים שביצעה במערב – הבולטים שבהם בפריז בנובמבר 2015 ובבריסל במרץ 2016. אולם מתחת לפני השטח הופעתה הפתאומית של האחרונה במחנה הג'האד העולמי הביאה לפיצול פנימי בקרב הג'האדיסטים והביאה למעבר של ילידי-רוסיה רבים לשורותיה. השלטונות ברוסיה אף עודדו וסייעו לאותם פעילים להגיע למזרח התיכון, מתוך תקווה ששם יישארו. 'אמירות הקווקז' הוסיפה להיחלש בעקבות שיפור בפעילות המודיעינית הרוסית לאחר פיגועי וולגוגרד ולקראת אולימפיאדת החורף בסוצ׳י בתחילת 2014, ומעורבותו הגוברת של רמזאן קדירוב (הנתמך על ידי פוטין) בלחימה בהם. רוב מפקדי האמירות שלא נמלטו לסוריה חוסלו במהלך מבצעי התנקשות מיוחדים.
בעוד מעורבותה של רוסיה בסוריה נמשכת, כמו גם המאבק הלוקאלי בעל הצביון הדתי מול הצ'צ'נים, רוסיה עודנה משמשת יעד לטרור. מכאן שפיגוע זה אינו חריג בנוף הרוסי. יתרה מזאת, אשתקד העריך נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי לפחות 7,000 לוחמים עזבו את רוסיה ומדינות נוספות מברית המועצות לשעבר לטובת הלחימה לצד 'המדינה האסלאמית'. לאחרונה, החשש שאותם לוחמים יחזרו מאזורי העימות ויבצעו פיגועים על אדמתה במטרה לנקום על מעורבותה במתרחש בסוריה, הולך ומתממש. לכן כעת על רוסיה להציב בראש סדר העדיפויות את המאבק נגד הטרור על מנת למנוע את הפיגוע הבא: מלבד השינוי הנחוץ במדיניות הפנים הנוקשה נגד האוכלוסייה המוסלמית המקצינה, עליה להגביר את מאמציה לשיתוף פעולה מודיעיני וביטחוני עם מדינות המתמודדות גם הן עם איום הטרור המשותף.
0 תגובות
הוסף תגובה