אתמול החלה מתקפה של צבא טורקיה, בגיבוי לוחמים מ"הצבא הסורי החופשי", נגד יעדים המדינה האסלאמית בסוריה, במסגרתה פלשו טנקים וכוחות צבא טורקיים לשטח סוריה.
אמנם בטורקיה טוענים באופן רשמי כי המתקפה מכוונת בראש ובראשונה נגד המדינה האסלאמית, אולם מטרתם האמיתית והעיקרית היא למעשה מניעת התגבשותה של אוטונומיה כורדית בגבול סוריה-טורקיה. ישות כורדית, שיוצרת הלכה למעשה חיבור ורצף טריטוריאלי עם הכורדים בדרום טורקיה, היא מתכון לערעור היציבות במדינה לפי תפיסת אנקרה. נשיא טורקיה, ארדואן, אף ציין בפירוש בהצהרה מטעמו לאחר הפלישה, כי חלק מהמבצע מיועד להדוף את התפשטות הכורדים.
הכורדים, המשוועים לסיוע וחימוש מארצות-הברית - שבינתיים אינה ממהרת להיענות לדרישותיהם (אם כי מסייעת לכורדים בציוד צבאי מסוים) - הצליחו להדוף את ניסיונות הכיבוש של המדינה האסלאמית בכובאני ושחררו שטחים נוספים כמו תל-אבייד ומנבג', תוך שהם ממשיכים להשתלט על שטחים לאורך הגבול עם טורקיה, וכל זאת ללא סיוע משמעותי מהמערב. מטרתם היא להרחיב את האוטונומיה הכורדית בצפון סוריה, על גבול טורקיה, המכונה "רוג'אבה" ומורכבת מכמה אזורים כורדיים שחוברו. לאחרונה אף נחלו הכורדים הישגים בהשתלטות על שטחים נוספים בלחימה מול המדינה האסלאמית.
עבור ארדואן מדובר בחציית קו אדום עליו הכריזה טורקיה, לפיו לא תאפשר כיבוש של השטח בין נהר הפרת לעזאז, מתוך רצון לחצוץ ולמנוע רצף טריטוריאלי כורדי לאורך הגבול עם טורקיה. לפיכך החליט שזה הזמן לשנות את כללי המשחק וליצור מאזן אסטרטגי חדש, על-ידי פלישה לעיר ג'רבולוס בצפון מערב סוריה, במחוז חלב.
טורקיה, שביקשה כבר בעבר מבנות בריתה במערב ליצור רצועת גבול ביטחונית בינה לבין סוריה - במטרה לבלום את הניסיונות הכורדיים לגבש אוטונומיה רציפה לאורך הגבול הטורקי - ולא נענתה, קיבלה הסכמה מנשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, ביולי 2015, לפיה הממשל האמריקאי יתמוך בתכנית פעולה מבצעית שמטרתה להדוף את המדינה האסלאמית מצפון סוריה. המשמעות בפועל היא אור ירוק של ארצות הברית להשתלטות טורקית על צפון סוריה, ולמעשה לבלימת הכורדים - בעלי ברית ותיקים של האמריקאים.
ואכן, לאחר הפלישה הטורקית לצפון-סוריה, הצהירו גורמים בממשל אובמה כי הפעולה מתואמת עם ארצות הברית וכי זו תסייע במהלך. כעת מתכוון ארדואן - בשיא עוצמתו לאחר כישלון ניסיון ההפיכה במדינה ולאחר שהסתכסך עם האיחוד האירופי - להשתמש ב׳׳אזור הבטוח", שעל הקמתו סיכם עם ממשל אובמה, כדי ליצור מנגנון פיקוח על גבול סוריה-טורקיה ולהעביר כמות מאסיבית של פליטים סורים ערבים לאזורים הכורדיים. זאת, במטרה לנטרל את כוחם המדיני ולהקריס את האזור האוטונומי שהצליחו לבנות לעצמם לאחר הלחימה הקשה והעצמאית (כמעט ללא סיוע זר) נגד המדינה האסלאמית.
למרות הפניית הגב של האמריקאים, הכורדים אינם מתכוונים בשלב זה להיענות לדרישות של טורקיה וארצות הברית להתפנות לאזור שממזרח לנהר הפרת. ראש "מפלגת האיחוד הדמוקרטית הכורדית", רדור חליל, הצהיר לאחר תחילת המבצע הטורקי כי "טורקיה נכנסת לבוץ טבעוני בסוריה" והבטיח כי היא תספוג תבוסה כמו המדינה האסלאמית.
מבחינתה של סוריה הרשמית, הפלישה הטורקית למה שהיא רואה עדיין כשטחה מהווה "הפרה בוטה של הריבונות הסורית, במטרה להחליף את דאע"ש בארגוני טרור אחרים הנתמכים בידי טורקיה". אין להתפלא על הגינוי, שכן בין טורקיה ומשטר אסד זורם דם רע בעקבות האינטרסים השונים בתכלית שלהם (למרות התרככות מסוימת לאחרונה בעמדת טורקיה כלפי משטר אסד כממשלת מעבר). טורקיה, המנסה למתג עצמה כמנהיגת העולם המוסלמי הסוני, תקפה את תגובת משטר אסד נגד מוסלמים סונים עם פרוץ מלחמת האזרחים, וראתה בכך פעולות טרור. משטר אסד לעומת זאת, ראה בתמיכה של טורקיה במתקוממים ובמורדים כתמיכה בארגוני טרור החותרים תחת קיומה של סוריה. מציאות זו הובילה לתמיכה בפועל של טורקיה בארגוני טרור הפועלים בסוריה נגד כוחות אסד, כמו ג'בהת פתח א-שאם ואפילו המדינה האסלאמית.
בסיכומו של דבר, נראה כי טורקיה, שתמרנה זה זמן רב בין המדינה האסלאמית לבין הכורדים בסוריה - במטרה שכל אחד ישחק את כוחו של האחר - שינתה את האסטרטגיה שלה כאשר ראתה שהכוחות הכורדים מצליחים להשתלט על שטחים נרחבים לאורך גבולה, והחליטה לתקוף באבחה אחת הן את השאיפות הכורדיות לרציפות טריטוריאלית בצפון סוריה, והן את המדינה האסלאמית, שפעיליה החלו בחודשים האחרונים לתקוף יעדים טורקיים.***עומר דוסטרי הוא מוסמך אוניברסיטת תל-אביב בתכנית לדיפלומטיה, מתמחה במכון למחקרי ביטחון לאומי ועוזר מחקר במוקד הסייבר של "סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון".
0 תגובות
הוסף תגובה