בקרב הסיום על מטמון הזהב במערבון "הטוב, הרע והמכוער" עומדים שלושת הגיבורים זה מול זה עם אקדחים שלופים ב"תיקו מקסיקני", מצב בו אף אחד אינו יכול לתקוף את האחר מבלי שהוא עצמו יותקף . סיטואציה דומה מתרחשת בחודשים האחרונים בטורקיה, כאשר 'המדינה האסלאמית', המחתרת הכורדית (PKK) והשלטון הטורקי מותקפים ומתקיפים זה את זה כחלק מגל אלימות הנמשך מזה מספר חודשים במדינה. לאור פיגוע ההתאבדות שבוצע באיסטנבול ב-19 במרץ ומגמת ההסלמה הכללית בטורקיה, נשאלת השאלה – מי יישבר ראשון?
ה-PKK הוקמה בשנות ה-70 כחלק מדרישת המיעוט האתני להקמת מדינה כורדית ריבונית. שאיפה זו גררה עמה סבבי אלימות עקובים מדם אשר החלו בשנת 1984 ומתנהלים עד היום. הסבבים נקטעו אחת לתקופה על ידי הפסקות אש עתיות, כאשר זו האחרונה בין הטורקים לכורדים נמשכה כארבע שנים אך קרסה בחודש יולי 2015 עת ביצעה 'המדינה האסלאמית' פיגוע התאבדות בעיר בעלת הרוב הכורדי, סורוץ', אשר גבה את חייהם של 33 אנשים. לטענת הכורדים, טורקיה שיתפה פעולה עם 'המדינה האסלאמית' בתכנון הפיגוע, וכנקמה בוצעו מטעם ה-PKK שלושה פיגועי התאבדות מאז חודש אוגוסט 2015.
הפיגוע בסורוץ' שימש כחומר תבערה להסלמה אלימה בין הכורדים לטורקיה מחד, ובין הכורדים ל'מדינה האסלאמית' מאידך, כאשר בשני המקרים המחתרת הכורדית בטורקיה לא הצליחה לבצע פעולות הרתעה אפקטיביות. מנגד, הלוחמים הכורדים השיגו הצלחות משמעותיות בקרבות מול 'המדינה האסלאמית' בסוריה ובעיראק, כאשר לקחו חלק מרכזי בשחרור שטחים מידיה דוגמת קובאני שבסוריה וסינג'אר שבעיראק.
אמנם 'המדינה האסלאמית' נחלה תבוסה בשדה הקרב מול הכורדים, אך הצליחה לפגוע בכורדים בחזית אחרת, עת הוציא לפועל פיגוע התאבדות בחודש אוקטובר 2015 באנקרה. שני מחבלים מתאבדים המשויכים לתא רדום של 'המדינה האסלאמית' פוצצו עצמם במהלך עצרת שערכו פעילים פרו-כורדיים. בפיגוע נהרגו 102 אנשים, מה שהפך אותו לקטלני ביותר בהיסטוריה המודרנית של טורקיה. מחקירת האירוע התברר כי מחבל אחד מבין השניים היה אחיו של המחבל מפיגוע ההתאבדות בסורוץ' בחודש יולי. הקשר בין שני פיגועי ההתאבדות שבוצעו נגד הכורדים מצביע על האינטרס של 'המדינה האסלאמית' לפגוע במיעוט הכורדי דווקא על אדמת טורקיה, המשמשת כזירת פעולה נוחה הודות למדיניות שהנהיגה בעבר, כזו שאפשרה לפעילים סלפים-ג'האדים לחצות את הגבול מסוריה לטורקיה בקלות.
במרכז דו־הקרב המתנהל בין הכורדים ל'מדינה האסלאמית' ניצבת טורקיה. זרועה האחת האוחזת באקדח מופנית כלפי הכורדים, והשנייה כלפי 'המדינה האסלאמית'. פרץ האלימות מטעם ה-PKK ושלוחותיו סייע לטורקים לתקף את האיום הכורדי על מדינה ולהסיט את הזרקור ממאבקם המתמשך להשוואת זכויותיהם כמיעוט אתני. במקביל, טורקיה הצטרפה לקואליציה נגד 'המדינה האסלאמית' רק בחודש יולי 2015, בעקבות הפיגוע בסורוץ' והלחצים שהופעלו מכיוון הממשל האמריקאי. מאז הצטרפותה לקואליציה טורקיה ביצעה גיחות אוויריות בודדות נגד מטרות של 'המדינה האסלאמית', לעומת למעלה מ-300 גיחות נגד מעוזים כורדיים - בעיקר בצפון עיראק אך גם בסוריה. קו הפעולה הטורקי מצביע על נטייתה הברורה להילחם ב-PKK, אך אפשר כי התקיפות נגד 'המדינה האסלאמית' (גם אם אינן רבות) עתידות להיות בעוכריה של טורקיה. לראיה, פיגוע ההתאבדות שבוצע באיסטנבול.
הפיגוע באיסטנבול, 19.3.2016
טורקיה מתמודדת כעת מול שני כוחות מרכזיים: הכורדים ו'המדינה האסלאמית'. מספרם הגדל והולך של התארגנויות פעילים של 'המדינה האסלאמית' בדרום מזרח טורקיה, נוסף לפיגוע באיסטנבול, עשויים לשנות את האסטרטגיה הטורקית שעד כה התמקדה בצלע הכורדית. כעת, בעקבות אירועי הטרור האחרונים בצרפת ובבלגיה, עלולה המדיניות הטורקית ביחס ל'מדינה האסלאמית' להתברר כשגויה.
יריות הפתיחה כבר נורו משלושת האקדחים, אולם נשאלת השאלה מהי עוצמת הפגיעה בכל אחד מן השחקנים והאם קיים תיקו בין טורקיה, 'המדינה האסלאמית' והכורדים. משקל רב מונח על כתפי מפלגת הצדק והפיתוח ועל נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, המושכים בחוזקה בחוטי הפוליטיקה, החברה והביטחון הטורקיים. כל שנותר הוא לחכות ולראות לאן יבחרו לנתב את סבב האלימות הנוכחי וכיצד הדבר ישפיע על אסטרטגיות הפעולה של השחקנים הנוספים.
***דריה שיטרית היא מתמחה בתכנית לטרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי
0 תגובות
הוסף תגובה