כמעט שנה חלפה מאז הכריז ארגון 'המדינה האסלאמית' בספטמבר 2014 על כוונתו לפתוח במלחמה בצ'צ'ניה ולהביא לכדי שחרור הקווקז מידי רוסיה, המואשמת על ידי הארגון בדיכוי המוסלמים באזור. צעד ראשון בדרך לכך אירע ביוני האחרון, עת הכריז דובר 'המדינה האסלאמית', אל-עדנאני, על הקמת מחוז רשמי של הארגון בצפון הקווקז. הכרזתו הגיעה בעקבות שבועת האמונים של קבוצת ג'יהאדיסטים מהאזור לח'ליף אל-בגדאדי.
על פי נתונים שהציג בתחילת חודש יולי שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כאלפיים אזרחים רוסים – בעיקר מצפון הקווקז – נלחמים כיום בסוריה ובעיראק, רובם בשורות 'המדינה האסלאמית'. ניתן אף למצוא ג'יהאדיסטים מצפון הקווקז, דוגמת אבו עמר אל-שישאני, שהגיעו לתפקידים בכירים. אל-שישאני, יליד גיאורגיה שהצטרף ל'מדינה האסלאמית' בסוף 2013, הפך למפקד החזית הצפונית באזור סוריה.
באזור צפון הקווקז מתגוררים מיליוני מוסלמים דוברי רוסית, אשר מצויים במאבק ארוך שנים להשגת עצמאות מהשלטון הרוסי. הצטרפותם למלחמה של 'המדינה האסלאמית' נגד המשטר הסורי, שנתמך על ידי רוסיה, מאפשרת להם להרחיב את המאבק בה לחזית נוספת. מבחינה מוסרית, תושבי האזור אף מחפשים הזדמנות לסייע לאחיהם המוסלמים בסוריה, אשר מדוכאים על ידי משטר אסד. מסיבות אלה ואחרות מהווה צפון הקווקז מקור שופע לגיוס ג'יהאדיסטים ל'מדינה האסלאמית'.
בחודשים האחרונים מבקש ארגון "המדינה האסלאמית" לנצל מגמה של הקצנה אסלאמית באזור צפון הקווקז לשם הרחבת השפעתו באזור זה, ולשם כך הגביר את פעילותו התקשורתית בשפה הרוסית. בסוף מאי פרסמה זרוע התעמולה של הארגון, 'אל-חיאת', את הגיליון הראשון של המגזין המקוון בשפה הרוסית, המכונה 'איסטוק' (מרוסית: 'מקור'). בחמישה ביוני אף הגדיל הארגון לעשות והכריז על הקמת זרוע תקשורת רוסית ייעודית חדשה בשם 'פוראת' (על שם נהר הפרת), אשר מפעילה אתר אינטרנט וחשבונות ברשתות החברתיות.
הפצת תעמולה המתפרסמת בשפה הרוסית על ידי 'המדינה האסלאמית' אינה תופעה חדשה. כבר כשהגיעו פעילים מאזור הקווקז לסוריה בסוף 2012, הם החלו בהפצת תכני תעמולה באופן חובבני באתרי האינטרנט השונים ובחשבונות ייעודיים במדיה החברתית. אולם, לאחרונה התופעה מתמסדת והופכת למקצועית יותר. בעוד שבעבר הסרטונים צולמו והופצו בשפה הערבית בלבד, כיום הם מלווים בכתוביות או בדיבוב לרוסית. עדות לכך היא התכנים המתפרסמים בזרוע התקשורת 'פוראת'.
למאמצים הללו יש שתי מטרות עיקריות. ראשית, אזור צפון הקווקז מהווה כר פורה להקצנה אסלאמית וארגון 'המדינה האסלאמית' מנסה להרחיב השפעתו באזור זה. התכנים המתפרסמים בשפה הרוסית יכולים לסייע לארגון בתחרות מול 'אל-קאעדה' על גיוס פעילים מאזור הקווקז. שנית, הפצת המסרים ברוסית מבטיחה שלפעילי הארגון דוברי השפה תהיה גישה לאותם מסרים ואידיאולוגיה אליהם חשופים פעילים דוברי ערבית. הדבר מקדם את הסרת מחסום השפה ואת בנייתו של "גשר אידיאולוגי" בין כלל לוחמי 'המדינה האסלאמית'.
התעמולה האסלאמיסטית בשפה הרוסית מהווה איום עבור רוסיה בשל פוטנציאל הקצנתם של אזרחי צפון הקווקז, ולכן השלטונות הרוסים מנסים להתמודד עם התופעה. אך בעוד שפעילותה של רוסיה נגד אתרי האינטרנט המזוהים עם 'המדינה האסלאמית' הינה אפקטיבית יחסית, ניסיונותיה לחסום תכנים המועברים במדיה החברתית העלו עד כה חרס, הואיל ופעילי הארגון פותחים בנקל חשבונות חדשים.
0 תגובות
הוסף תגובה