השימוש של 'המדינה האסלאמית' במדיה חברתית, הכולל בין היתר סרטוני וידאו באיכות גבוהה, מוכר וידוע. שימוש זה קנה לה מעמד של ישות מטילת אימה, המרתיעה את "הכופרים" ומושכת מתגייסים חדשים מרחבי העולם: מירדן וסעודיה ועד בלגיה, בריטניה וארצות הברית. אולם, סרטון חדש של תנועת אחראר א-שאם, הפועלת בסוריה ומתאפיינת באידאולוגיה סלפית-ג'האדית, פורסם בימים האחרונים ומבקש לתקוף את האידיאולוגיה והפעולות של 'המדינה האסלאמית' דווקא באותם כלים שעזרו להפיץ את המסר הרצחני של האחרונה: סרטון וידאו באיכות גבוהה, מוזיקה קליטה וסצנות לחימה נועזות
בפתיחת הסרטון חסן עבוד, מנהיגה של אחראר א-שאם שנהרג טוען כי "יש לנו שתי מטרות: הראשונה היא להתעמת ולרסן את האידאולוגיה הקיצונית הזו מלהישאר ולהתפשט, והשנייה היא להציל את האנשים הטועים (מדרך הישר)." מטרות אלו ממסגרות את המסר של אחראר א-שאם כפרויקט חינוכי, הנועד להיאבק באידאולוגיה הרצחנית של 'המדינה האסלאמית' ולחנך את האנשים על פשעי וחטאי הישות הזו, המתיימרת לייצג באופן בלעדי את האסלאם האמתי והטהור - אך בפועל עסוקה בלחימה והרג של מוסלמים אחרים בסוריה ובמקומות נוספים.
הדרך להעברת מסר זה הינה באמצעות נשיד קצבי וקליט. נשיד הוא ז'אנר שירים אסלאמי, ש'המדינה האסלאמית' משתמשת בו רבות להפצת האידיאולוגיה שלה, כפי שהודגם ב"המנון" הלא-רשמי של הח'ליפות. אולם, בניגוד לנשידים של 'המדינה האסלאמית', המהללים את מוסדותיה ומקדשים את לוחמיה אך מגדירים את כל מי שאינו נשבע לה אמונים כ"כופר", הנשיד של אחראר א-שאם מעביר לאנשי התנועה מסר שונה בתכלית: "תירו בראשי הרשע (אנשי 'המדינה האסלאמית'), שיברו את קרן דאע"ש כדי לקדם את הטוב. הם (אנשי 'המדינה האסלאמית') הגרועים שבאנשים, הם משחיתים את הג'האד. צורו עליהם והרגו אותם." הנשיד גם מפרט את הסיבות לעליית 'המדינה האסלאמית' במלחמת האזרחים הסורית: "הם עלו כאשר לא היינו מאוחדים, הם פיצלו את המוג'אהדין. הם עקרו ממקומו עם אציל (העם הסורי), הם טמאו דת טהורה, והם שפכו את דמם של אנשים תמימים רק משום שהם לא נתנו להם ביעה (שבועת האמונים האסלאמית). הם ראויים למוות ולהרג, ממכם אנשי א-שאם (סוריה הגדולה)." הנשיד מסתיים בקריאה לפעולה לאנשי אחראר א-שאם: "שלפו את החרב, אל תפגינו כלפיהם רחמים, אללה לא שפט אותם לחסד (אלא) ראה בהם את כלבי השטן."
מלים חריפות אלו מסמנות עימות חזיתי של אחת מהקבוצות האסלאמיות הגדולות והחזקות בצפון סוריה עם 'המדינה האסלאמית'. בסרטון זה, אחראר א-שאם מאשימה את 'המדינה האסלאמית' בכך שהרגה את בני העם הסורי ושעיוותה את האסלאם כדי לשרת את האג'נדה הפוליטית שלהם. זאת, בניגוד לאחראר א-שאם, המציגה את עצמה כ'בניה החופשיים של סוריה' וכחלק מהמהפכה הסורית נגד משטר אסד. המסר הבוטה והקריאה להרוג את אנשי 'המדינה האסלאמית' הינו חלק ממאבק רחב יותר על לגיטימציה בקרב ארגוני הג'האד השונים הפועלים בסוריה, המתנהל ברובו במרחב הווירטואלי של הרשתות החברתיות. כך למשל, 'המדינה האסלאמית' השמיצה את אחראר א-שאם, ג'בהת א-נצרה (הזרוע של אל-קאעדה בסוריה) וארגוני ג'האד אחרים מעלי דפי דאבק, מגזין התעמולה שלה באנגלית, ופרסמה סרטוני וידאו נגדן בהם הגדירה את אנשיהן ככופרים. על רקע זה, מעבר למסר התקיף של אחראר א-שאם נגד 'המדינה האסלאמית', עוצמת הסרטון טמונה בכך שהוא עושה שימוש בתמונות וקטעי וידאו מפרסומים של 'המדינה האסלאמית' כדי לתקוף ולבקר אותה מצד אחד (כך למשל מוצגים קטעי ההוצאות להורג של 'המדינה האסלאמית' כעדות לרשעות הארגון ולשפיכות הדמים שהוא גרם), ומצד שני מציג סצנות לחימה, ירי ואימונים שלא היו מביישים אף סרטון רשמי של 'המדינה האסלאמית'. באופן זה משתמש הסרטון של אחראר א-שאם בשפה התקשורתית המהוקצעת של 'המדינה האסלאמית' כדי לתקוף אותה ולעשות דה-לגיטימציה למסר האידיאולוגי שלה.
במסגרת המלחמה המתמשכת בסוריה והמאבק הרחב יותר נגד 'המדינה האסלאמית', חשיבותו של הסרטון של אחראר א-שאם הינה כפולה. ראשית, בעוד שמנהיגים רבים בעולם המערבי מגנים את פעולות 'המדינה האסלאמית' ומזכיר המדינה קרי אף כינה את הארגון "כופרים" בשל רצחנותם כלפי מוסלמים אחרים, קולות אלו חסרי לגיטימציה בעיני קהל התומכים והפעילים של 'המדינה האסלאמית'. בניגוד לכך, לאחראר א-שאם, בתור תנועה סלפית-ג'האדית הנלחמת במשטר הסורי תחת דגל האסלאם, ישנה אמינות ולגיטימציה המאפשרת לה להשפיע על קהלים אלו ולהילחם באידאולוגיה של 'המדינה האסלאמית'. שנית, מתקפה חזיתית זו על 'המדינה האסלאמית' הינה עדות נוספות למורכבות הזירה הסורית: בניגוד לסיקור התקשורתי המערבי, המתרכז בעיקר ב'מדינה האסלאמית' ובג'בהת א-נוסרה, סרטון זה מהווה הוכחה נוספת לקיומם של שחקנים לא-מדינתיים משמעותיים נוספים בזירה הסורית. כך, הניסיון לנגח את 'המדינה האסלאמית' הוא גם מאבק על דמותו של הזרם הג'האדי, ובה בעת חלק מהמאבק הרחב יותר הממשיך להתחולל בסוריה.
0 תגובות
הוסף תגובה