קורות חיים

    ד"ר יואל גוז'נסקי הוא חוקר בכיר וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ועמית בכיר (שאינו תושב) ב-Middle East Institute, בוושינגטון, ארה"ב.

    ד״ר גוז׳נסקי ריכז את הטיפול בנושא איראן והמפרץ במטה לביטחון לאומי שבמשרד ראש הממשלה. הוא שירת תחת ארבעה ראשי מל״ל ושלושה ראשי ממשלה. בנוסף, הוא ייעץ  למשרדי ממשלה שונים, בהם המשרד לנושאים אסטרטגיים והמשרד לענייני מודיעין.

    מחקרו מתמקד בביטחון, בפוליטיקה ובכלכלת המפרץ וכולל גם סוגיות אסטרטגיות במזרח התיכון, כיציבות משטרים ותפוצה גרעינית. ד"ר גוז'נסקי שימש עמית אורח במכון הובר, אוניברסיטת סטנפורד, וכן כעמית מכון ישראל וזוכה פרס פולברייט מטעם הממשל האמריקאי.

    ד"ר גוז'נסקי תורם מפרי עטו לכלל העיתונים בישראל, בעבר היה בעל טור במעריב ואילו כיום הוא כותב באופן קבוע בידיעות אחרונות. ד"ר גוז'נסקי משתתף קבוע בכנסים בינ"ל, כותב במכוני מחקר בחו"ל ומפרסם בכתבי עת בינ"ל מובילים. ד"ר גוז'נסקי כתב כ-700 מאמרי מדיניות, פרקים בספרים ומאמרים אקדמיים, וכן כתב והיה שותף בכתיבה ובעריכה של 13 ספרים ומזכרים.

    ד
    יואל גוז'נסקי
    חוקר בכיר
    הורדת תמונה
    yoelg@inss.org.il
    03-640-0461
    מבט על
    ביקור הנשיא טראמפ במפרץ: סדר אזורי משתנה והאתגר לישראל
    מהן תוצאות הביקור המדיני של טראמפ בערב הסעודית, קטר ואיחוד האמירויות – ואיך הן משפיעות על ישראל?
    18 במאי, 2025
    מבט על
    יחסי ערב הסעודית ואיראן: גידור סיכונים הכרחי
    ברקע ביקור טראמפ במזרח התיכון: תמונת מצב של ה"דטאנט" ביחסי טהראן-ריאד – והמשמעויות לישראל
    13 במאי, 2025
    מזכרים
    נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית: אינטרסים, אתגרים וסיכויי מימוש
    הימצאותה של הנורמליזציה הישראלית-סעודית על הפרק מעידה כי המניעים הבסיסיים של ישראל, ערב הסעודית וארצות הברית לקידום יעד זה לא השתנו באופן מהותי גם לאחר שהמומנטום להשלמת התהליך נבלם עקב מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיה. שלוש המדינות המרכזיות בתהליך עדיין חותרות, כל אחת מסיבותיה, להבשלת המגעים בנושא, כשמטרת-העל היא עיצוב ארכיטקטורה אזורית חדשה במזרח התיכון. קובץ זה מאגד מאמרים שכתבו חוקרי המכון למחקרי לאומי, אשר דנים בעמדות ובאינטרסים של מדינות ושל שחקנים לא-מדינתיים, במזרח התיכון ומעבר לו, בדבר נורמליזציה ישראלית-סעודית ובהשפעתם הישירה או העקיפה, השלילית או החיובית של בעלי האינטרסים על התהליך ועל הסיכויים להבשלתו.
    12 במאי, 2025
    מבט על
    התמודדות מיטבית עם האתגר הקטרי
    איך מתנהלים מול מדינה שמצד אחד פוגעת באינטרסים ישראלים, ואף תומכת באויבי ישראל, אך מהצד השני גם עונה על האינטרס הישראלי במקרים רבים?
    17 במרץ, 2025
    מבט על
    כינוס הליגה הערבית בקהיר ו"המתווה הערבי" לשיקום רצועת עזה: משמעויות
    ניתוח הצהרת הסיכום בערבית של הכינוס שנערך לגיבוש מתווה לעזה ל"יום שאחרי" מציג תמונה בעייתית שלא מבשרת על שינוי והבנה של המציאות פוסט 7/10
    10 במרץ, 2025
    עדכן אסטרטגי
    המרוץ לעוצמה רכה במפרץ
    מדינות המפרץ הערביות רואות בצבירת עוצמה רכה מרכיב חיוני בשיפור הדימוי והמעמד שלהן, גם כחלק מהיערכותן ל"יום שלאחר הנפט" ולהפחתה הצפויה בהשפעתן כיצואניות אנרגיה מובילות. לכל מדינה הדגשים שלה אך כולן, ובייחוד ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות וקטר פועלות בעולמות התקשורת, האקדמיה, הספורט, התיירות, האומנות ואף הדת לצורך צבירת השפעה בזירה הבינלאומית. פעולות אלו נועדו לשפר דימוי שלילי שדבק בהן, למנוע דרישות לשינויים בהתנהלותן הפנימית ומכאן גם לתרום לביטחונן הלאומי במובנו הרחב. ואולם חלק מפעילותן זו מתנגשת עם ערכים מרכזיים בתרבות המערב, ולכל הפחות במקרה של קטר, גם עם אינטרסים ישראלים מהותיים.