
סר פרנק לאוי, יו"ר דירקטוריון המכון למחקרי ביטחון לאומי; פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי
סר פרנק לאוי, יו"ר דירקטוריון המכון למחקרי ביטחון לאומי; פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי
צפו במפגינים מהקהל ובתגובת ראש המכון, פרופ' מנואל טרכטנברג
הח"כ לשעבר עפר שלח, חוקר בכיר במכון; השגריר ארקדי מיל-מן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי
מנחה: סימה שיין, ראש תוכנית איראן במכון
פאנל – משתתפים: לוטננט גנרל אלכסוס ג. גרינקביץ', מפקד חיל האוויר בפיקוד המרכז של צבא ארה"ב; ניל וויגן, שגריר בריטניה בישראל; אלוף (מיל') יעקב עמידרור, ראש המל"ל לשעבר; אנדרי קוזרוב, שר החוץ הרוסי לשעבר
ריאיון – אלוף (מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי
מראיין: תא"ל (מיל') אסף אוריון, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי
אלוף עודד בסיוק מנה את חמשת האיומים החמורים ביותר לתפיסתו לביטחון הלאומי של ישראל. איומים אלו כללו את איראן, על ההיבטים השונים בהם היא מהווה איום (פוטנציאל גרעיני, איראן הלא גרעינית שיש לה טק"ק, רצון בנשק מדויק, פרוקסי שפעיל באיזור, השקעה בטרור ביהודה ושומרון ועזה וגם טרור עולמי ותקיפת ספינות בנתיבי סחר במפרץ). בנוסף, איומים נוספים כוללים את חזבאללה ולבנון, וכן את הראייה הרב זירתית, כאשר הפוטנציאל לחיבור רב זירתי עלה בהשוואה לשנים קודמות. בנוסף, על ישראל להתמודד עם הרתעה, עם תחרות הלמידה שהיא מנהלת עם כל אויביה ובמיוחד עם איראן, עם סוגיית בניין הכוח ועם נושא יחסי הצבא והחברה ואמון הציבור בצבא.
בסיוק הרחיב בנושא האיום האיראני וציין כי איראן לא התקדמה בקצב שרצתה, לא ביחס לגרעין ולא בסוגיות אחרות כמו ההתעצמות בסוריה. עם זאת, כל האופציות על השולחן. לצה"ל יש את המוכנות הרלוונטית ואם יידרש לכך, יפעיל אותה.
ביחס לזירה הפלסטינית אמר בסיוק כי הזירה הפלסטינית פעילה. מדי יום יש פיגועים רצחניים. הוא ציין כי המיקוד של הצבא הוא גם במאמץ מודיעיני ששינה את פניו, בערך מאז שומר חומות. יש גם מאמץ הגנתי מאוד רחב וכן מאמץ סיכולי שהוא ליבתי והוא רודף אחרי הטרור בכל מקום ובכל זמן. עיקר הסיבות למה שקורה בזירה הפלסטינית הן סיבות פנימיות. צה"ל צריך לממש כל החלטה שהדרך המדינה יקבל. הוא יעשה את המיטב לממש את ההחלטות שהתקבלו ושמתקבלות.
כשנשאל על הסוגיה בזירה הפנימית בישראל, השיב בסיוק כי לתפיסתו, הצבא הוא מעל העניין הזה, הוא צריך להיות מחוץ לעניין הזה. יש לנו צבא אחד, כדאי שנשמור לו אמונים. אנחנו נעשה את המיטב לעשות זאת ואני מצפה מכולם לעשות זאת.
הפרס מוענק לארגון ולאדם בעלי השפעה ייחודית על ביטחונה הלאומי של ישראל
מנחה: תא"ל (מיל') אודי דקל, חוקר בכיר וראש הזירה הפלסטינית במכון
משתתפים: ח"כ רא"ל (מיל') גדי איזנקוט, המחנה הממלכתי, הרמטכ"ל לשעבר; ח"כ דני דנון, יו"ר הליכוד העולמי; נועה שוסטרמן, חוקרת המכון
מראיין: רועי שרון פרשן לענייני צבא וביטחון, כאן 11
בריאיון דן כהן בזירה הפלסטינית, המהלכים המשפטיים שמקדמת הממשלה והאתגרים שאלו מציבים בפני מערכת הביטחון, וכיצד אלו נשזרים יחדיו לכדי התעצמות השסע החברתי שחווה החברה הישראלית בשבועות האחרונים. יצוין כי דבריו בנוגע למצב בו תיתכן סתירה בין פסיקת בג"ץ להוראות הממשלה, על ראשי מערכות הביטחון לפעול לפי בית המשפט, זכתה למחיאות כפיים רבות באולם ובהמשך הדהדה בתקשורת וברשתות.
על הזירה הפלסטינית: "הבסיס למצב הנוכחי בזירה הפלסטינית הוא לא רלוונטי כמעט לממשלה הקיימת. הבסיס הוא שהרשות הפלסטינית חלשה ומתפוררת מבפנים, כוחות הבטחון שלה חלשים מאוד. דבר זה יצר את האופציה "לכיסי אנרכיה", שגרם לאנשים להתחמש ולהתנהל באופן עצמאי, והרשות לא מסוגלת לסכל את פעילותם. למערכת הביטחון שלנו אין אופציה לעמוד מנגד… אם דרג מדיני עושה טעויות, או מתנחלים עושים פיגועים בפלסטינים, הדבר הזה הוא שמן למדורה. כששרים מסוימים שמתבטאים בתקשורת לפני שהם שוקלים את מה שהם עומדים לאמר , או שהם לא מבינים את ההשלכות למה שהם אומרים, זה גורם נזק. בצד המדיני, אני חושב שהפתרון/רעיון שתי המדינות הוא לא רלוונטי ואף טעות, לעשור הקרוב לפחות. מדינה אחת זה פתרון לא פחות גרוע. מדינה דו לאומית ימית עלינו אסון דמוגרפי וביטחוני. הפתרון הריאלי כרגע הוא 'אוטונומיה פלוס', 'מדינה מינוס'… ממשלת ישראל נמצאת בסיטואציה של מלכוד אישי של ראה"מ בד האישי, ומלכוד פוליטי חריף ביותר, סחיטה של מפלגות למגזריהן, כך שאין אפשרות כרגע לדון בפתרון ריאלי לסוגייה הפלסטינית… אנחנו נמצאים במצב של קרע חברתי הולך ומתרחב, לקראת אולי הסלמה חריפה מול הזירה הפלסטינית. מבלי שהממשלה תוביל את העם ללכידות חברתית, נמשיך לשלם מחירים".
עח שירות הביטחון והמהפכה המשפטית: "ראשי מערכות הביטחון אמונים על ממלכתיות, מכירים בשלטון החוק, בעצמאותו של בית המשפט, ומבינים את כללי המשחק. על אף שראשי מערכות הביטחון כפופים לשרי ממשלה ביומיום, הם לא עוברים על החוק בשום הנחייה של דרג מדיני. אם נגיע לסיטואציה בה הכנסת תוביל חוק שבית המשפט העליון יקבע שאינו חוקתי, צריך לשמוע לבית המשפט העליון".
על ההתפרעות בחווארה: "מחאה היא לגיטימית, אך התארגנות שקוראת לנקמה ופוגעת בחפים מפשע… המערכת ככלל צריכה לטפל באנשים שעשו את הדברים האלו, ולהעמידם לדין… יש לחקור יהודים טרוריסטים כמו שחוקרים ערבים טרוריסטים. החוק הוא אחד."
על המהפכה המשפטית: "מתקיים מהלך חסר תקדים, בו אנשים שממלאים תפקידים ציבוריים, כמו היועמ"שית, נשיאת ביהמ"ש העליון, נגיד בנק ישראל, המפכ"ל, מותקפים חדשות לבקרים ע"י חברי כנסת ושרים. הדבר הזה לא היה בעבר. שבאופן מכוון, שיטתי, תוקפני, פוגעים באנשים כי דעותיהם שונות ממה שמצופה מהם. זה מטיל מורא על אנשים, ומכניס אותם לפינה של אי רצון ויכולת להתעמת. זה משפיע על ראשי ציבור ימניים שחוששים להתבטא כמגד הרפורמה. לאחרונה הם משמיעים קולם, ואני מקווה שקולות אלו יחזירו את השכל וההיגיון למי שמוביל את הרפורמה הזו".
מנחה: גילי כהן, כתבת מדינית, כאן 11
משתתפים: מאיר בן שבת, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, לשעבר ראש המל"ל; תא"ל (מיל') דרור שלום, ראש האגף המדיני-ביטחוני, משרד הביטחון
מראיין: ערן זינגר, כתב לענייני ערבים, כאן 11
משתתפים: ניצב (דימ') אלון לבבי, חוקר בכיר אורח במכון; ג'ידא רינאוי זועבי, ח"כ לשעבר (מרצ); ד"ר מוחמד אלנברי, ראש מועצת חורה לשעבר, מנכ"ל מיזם ינאביע
מנחה: ד"ר עידית שפרן גיטלמן, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי
משתתפים: אל"מ (מיל') עו"ד פנינה שרביט-ברוך (INSS); פרופ' מוחמד ותד, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי; פרופ' יפעת ביטון, נשיאת מכללת אחווה
מנחה: ד"ר לירן ענתבי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי
ריאיון: בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית
פאנל בהשתתפות: תא"ל (מיל') אריאל קארו, סמנכ"ל בכיר לשיווק ופיתוח עסקי, רפאל; ירון אשכנזי, מייסד ושותף-מנהל, AWZ Ventures; אלוף (מיל') מיקי אדלשטיין, סמנכ"ל אסטרטגיה ופיתוח עסקי – ישראל, אלביט מערכות
מנחה: נועה שוסטרמן, חוקרת המכון למחקרי ביטחון לאומי
משתתפים: פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי; אלוף (מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי
אלוף (מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי