
פרופ' מנואל טרכטנברג החל את תפקידו כראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) שבאוניברסיטת ת"א
כניסת טרכטנברג לתפקיד מבשרת על הרחבת תחומי המחקר של המכון לסוגיות כלכליות-חברתיות, שהפכו לנדבך מרכזי לביטחון ישראל, במקביל להמשך חיזוק המחקר בסוגיות הליבה של המכון.
3 במאי, 2021
פרופ' טרכטנברג נכנס לתפקידו החדש כראש המכון למחקרי ביטחון לאומי מראשית חודש מאי 2021. פרופ' טרכטנברג החליף את אלוף (מיל') עמוס ידלין, שניהל את המכון בהצלחה גדולה בעשור האחרון, והביא אותו למעמד רם בתחומו בעולם ולדירוגו כמכון החשיבה המוביל במזרח התיכון ובצפון אפריקה, ולאחד מ-12 מכוני החשיבה המובילים בעולם בתחום הביטחון הלאומי.
מתוך הכרה בכך שכיום המושג של ביטחון לאומי כולל לא רק את התחומים המסורתיים של ביטחון גרידא אלא גם היבטים של חוסן כלכלי, חברתי וממשלי, הוועד המנהל בהובלת היו"ר סר פרנק לאוי, הפקיד בידיו של טרכטנברג את המשימה להרחיב את תחומי העיסוק של מכון, במקביל להמשך קידום ועיסוק בסוגיות הליבה של המכון. מכלול מחקרי זה יעצים את יכולתו של המכון להשפיע על עיצוב המדיניות בתחמי הביטחון, הכלכלה והחברה אשר הפכו זה מכבר למקשה אחת, לשם ביצור חוסנה של מדינת ישראל.
פרופ' טרכטנברג מביא אתו ניסיון עשיר הן באקדמיה והן בתפקידים ציבוריים בכירים, אשר מכשיר אותו היטב להוביל את המכון אל מול האתגר החדש. טרכטנברג הינו פרופסור אמריטוס בבית הספר לכלכלה ע"ש איתן ברגלס באוניברסיטת תל אביב, אליו הצטרף לאחר שסיים דוקטורט בכלכלה באוניברסיטת הרווארד. במהלך פעילותו האקדמית טרכטנברג רכש מוניטין עולמי במחקריו המקוריים על חדשנות, מו"פ, פטנטים וצמיחה. בשנת 2006 ייסד את המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, כיהן כיו"ר הראשון שלה, ושימש כחבר מרכזי בוועדת ברודט לתקציב הביטחון אשר הוא יזם את הקמתה בעקבות מלחמת לבנון השנייה. בעבר כיהן גם כיו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, ובראש "הוועדה לשינוי חברתי כלכלי" שנודעה כ-"ועדת טרכטנברג" שהוקמה בעקבות המחאה החברתית של קיץ 2011. בבחירות של מרץ 2015 נבחר לכנסת ה-20 מטעם המחנה הציוני. בשלוש השנים האחרונות טרכטנברג מוביל את "פרויקט מאה הימים" במוסד שמואל נאמן בטכניון, לגיבוש אג'נדה כלכלית-חברתית בתחומים מרכזיים כגון בריאות, תחבורה, חינוך הגיל הרך ומדיניות פיסקלית.
עם תחילת כהונתו כראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, שיבח טרכטנברג את קודמו בתפקיד באומרו: "עמוס ידלין הותיר לנו מכון מחקר מהמעלה הראשונה, הנהנה ממוניטין גבוה. אני מכיר בחשיבותם הרבה של האתגרים הגדולים הניצבים בפנינו, אולם משוכנע כי נוכל לעמוד בהם בעזרת הצוות המצוין של ה-INSS." פרופ' טרכטנברג הדגיש את הצורך הדחוף בהרחבת משימתו של המכון, בהתחשב באופיים המשתנה של האתגרים שאיתם מתמודדת ישראל: "שני תחומי המחקר משלימים זה את זה במידה רבה, ואין לי כל ספק כי ה-INSS יצטיין בשניהם," אמר טרכטנברג.