
פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש המכון:
מכל חגי ישראל, פסח הינו ללא ספק החג שמתחבר בצורה ההדוקה ביותר לתקומת עם ישראל בארצו אחרי 2000 שנות גלות, שכן חג הפסח מציין את המעבר החד מעבדות לחירות - תנאי ראשון במעלה להפיכתה של אסופת שבטים לעם, לקולקטיב בעל ייעוד וגורל משותף. כך אז וכך גם במאה השנים האחרונות, כשיהודים מכל התפוצות השילו מעליהם את עול הגלות ועמדו זקופים כבני דרור במדינה החדשה נושנה. אלא שיציאת מצרים הייתה רק הפרק הראשון משלוש הדרמות הגדולות אשר עצבו את עם ישראל בראשיתו: הפרק השני הוא מעמד הר סיני, והשלישי הקמת המשכן. קבלת תורה משמעותה קבלת מערכת נורמטיבית וערכית שתנווט את בני ישראל, והקמת המשכן פירושה העמדת מוסד בעל סמכות והילה שיש בכוחו להנחיל וליישם את אותה מערכת ערכית. שלושת הפרקים האלה, המתרחשים על פני שנה על פי המסופר בספר שמות, הנם המרכיבים ההכרחיים של כל אומה: חירות, אתוס, סמכות. אלא שכל עוד שהשניים הראשונים מונחתים על ישראל מלמעלה, בניית המשכן נעשית ע"י תרומה של כל אחד, גם במשאבים וגם בעבודה, רוצה לומר, המוסדות שאמורים להסדיר את קיומנו כקולקטיב חייבים להיבנות "מלמטה למעלה", תוך רתימת כולם.
כמו אז, הפרק הראשון מאחורינו גם הפעם, אבל הפרק השני והשלישי עדיין בהתהוות במדינת ישראל של המאה ה-21, שכן טרם גיבשנו מערכת נורמטיבית ומוסדות שלטון ליישמה שמקובלים על רובנו. אכן, חלק ניכר מהמשברים שאנחנו חווים גם בימים אלה הנם ביטוי לאותה מלאכה שטרם הושלמה, כאשר כל אחת ואחד מאיתנו מצווים (כמו אז) להרים תרומה לקידומה. זוהי זכות היסטורית גדולה ליטול חלק בכך, ואין לי ספק שעשייתנו במכון למחקרי ביטחון לאומי תורמת את חלקה המכובד למלאכה זו.
פסח נחגג באביב, אשר מבשר התחדשות, אור ופריחה. אולם, אנו עדים בשבועות האחרונים למאורעות קשים וחשוכים, שחשבנו שכבר רחוקים מאיתנו: פלישתה של רוסיה לאוקראינה; גל הפיגועים הקשה והמזוויע שהכה בנו בעוצמה יתרה לנוכח העובדה ששלושה מהמפגעים היו אזרחים ישראלים; ולאחרונה ממש משבר פוליטי נוסף שעלול לדרדר אותנו שוב למערבולת של בחירות. אירועים אלו גורמים לנו לתחושות מובנות של פחד, תימהון, חרדה וכעס, אשר מצדן לא מאפשרות ראייה מפוקחת ומאוזנת של המציאות. אף על פי כן, עלינו לעשות כל מאמץ לא לסטות מדרך הישר, לא לתת למיידי לערפל את החשוב, לשאול מהי אסטרטגיה נכונה ונבונה אל מול סוגיות העומק, ולא מה המפלט לזעם הרגעי.
בין יתר מטעמיה, ההגדה של פסח מגישה לנו את השיר הנפלא "דיינו", אשר מלמד אותנו כי מחד עלינו להכיר תודה על הקיים ולברך על היש, אך מאידך לדעת שתמיד יש שלב נוסף, פסגה גובהה יותר, מעשה נעלה יותר לשאוף אליו. המכון הגיע להישגים מדהימים, ועל כך צריך להגיד דיינו, ובו בזמן עלינו לחתור יחדיו לדיינו הבא.
חג פסח שמח, בטוח, רגוע וכשר!