נקודת המוצא לבחינת המשכו של העימות האמריקאי־איראני צריכה להביא בחשבון, שהתגובה האיראנית הראשונית לחיסול קאסם סולימאני אינה בהכרח סופית. אדרבא, מותר להניח, שהמשטר האיראני מבקש להרוויח זמן כדי לבחון את החלופות למימוש הבטחתו להעניש קשות את ארצות הברית. ההנהגה האיראנית מחויבת לכך. חיסול אישיות כה בכירה ומוכרת באיראן, ובמחנה השיעי בכלל; הפגיעה ביסודות האסטרטגיה האזורית האיראנית,...
מאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן לפני כשנה, מתחבטת ההנהגה האיראנית בניסיון לגבש מענה ראוי לאתגר האמריקני, עד כה ללא הצלחה. עקרונית, חותרת טהרן להותיר את ההסכם בתוקף, מפני שבזכותו הוסרו רוב העיצומים שהוטלו עליה עקב פעילותה הגרעינית והחמירו את מצבה הכלכלי. יתרה מכך, כשיפוג תוקף ההסכם בעשור הבא, תורשה איראן להרחיב את תוכנית הגרעין שלה, ולהתקרב לפריצה לנשק גרעיני. פרישת ארה"ב...
אין ספק שהחלטת טראמפ להוציא את כוחות ארצו מסוריה משחקת לידי איראן. בעיני האיראנים, מתחילת שנות ה־90, ארה"ב היא האיום החמור ביותר עליהם. לפיכך, היעד הראשון במעלה של האסטרטגיה האיראנית הוא לצמצם את נוכחותה והשפעתה של ארה"ב במזה"ת, גם כדי להשיג הגמוניה באזור. בשנתיים האחרונות גברו חששותיה, עקב מדיניות טראמפ כלפיה, ובמרכזה נסיגתו מהסכם הגרעין והחלטתו להטיל עליה מחדש עיצומים...
איראן שילמה מחיר גבוה על התערבותה הצבאית בסוריה מאז 2014. אלפי אבדות נגרמו למשמרות המהפכה ולכוח קודס האיראניים, לחיזבאללה הלבנונית ולמיליציות השיעיות העיראקית, האפגנית והפקיסטנית. היא השקיעה מיליארדי דולרים בחיזוק משטר אסד ובמלחמה ביריביו. היתה לכך גם השפעה פנים־איראנית: אלפי האנשים שצעדו בחודשים האחרונים באיראן במחאה נגד המשטר, עקב המצוקה הכלכלית, קראו "מוות לסוריה" ו"מוות...
כוונת איראן ברורה: להשאיר לטווח ארוך את הכוחות האיראניים והשיעיים שבהנהגתה בסוריה, כדי לחזק את השפעתה בסוריה, בלבנון ובעיראק וליצור איום מורחב ומשמעותי הרבה יותר על ישראל גם מכיוון סוריה. אלא שלאחרונה הסתבכו העניינים מבחינתה, והוצב סימן שאלה על עתיד הכוחות בסוריה.
אלו ימים קשים לאיראן. ישראל ביצעה סדרת תקיפות נגד יעדים הקשורים בכוחות האיראניים ושלוחיהם בסוריה. איראן הבטיחה להגיב. תגובתה היחידה בינתיים היתה שיגור מזל"ט נושא מטען חבלה לשטח ישראל, שהסתיים בהפלתו. אמנם במהלך התגובה הישראלית לחדירת המזל"ט הופל מטוס קרב ישראלי, אבל זו נחמה פורתא לאיראנים. האיראנים למדו שישראל ערוכה לטפל באיום מסוג שיגור מזל"ט לשטחה.
איראן מבקשת להחזיר לישראל מכה תחת מכה. דובר רשמי איראני הודיע, שאיראן חייבת להגיב על התקיפה הישראלית בשדה התעופה 4־T. מותר להניח שהסיבה העיקרית אינה הרצון לנקמה או לשמירת הכבוד; היא נובעת מהבנתה, שישראל נחושה לעקור את המאחז האיראני בסוריה. בעיני איראן, נוכחותה הצבאית בסוריה היא בעלת משמעות אסטרטגית מהמעלה הראשונה, ולכן היא מתכוונת להגן עליה.
העימות האחרון בין ישראל לאיראן בחזית הצפון היה צפוי. מותר להניח, ששתיהן לא היו מעוניינות בהתנגשות במצב הנוכחי, אבל לאחר שאיראן העבירה כוחות איראניים ושיעיים ניכרים לסוריה למשימות לחימה, והיא מחמשת את חיזבאללה באמצעי לחימה מתקדמים, וישראל מצדה נחושה לבלום את הסכנה מצפון — הידרדרות לעימות היתה כמעט בלתי נמנעת.
גל המחאות שפרץ באיראן בסוף דצמבר דעך בתוך כמה ימים מבלי שהשיג את מטרותיו. עוצמת ההפגנות שאורגנו נפלה מזו של ההפגנות שפרצו ביוני 2009 מבחינת היקף המשתתפים, מספר הנפגעים ומשכן. כך עלה בידי המשטר לדכא את ההפגנות בתוך כמה ימים, מבלי שהציג נכונות להיענות לאף אחת מדרישות המפגינים.
מלחמת ששת הימים לא היתה התבוסה הראשונה של צבאות ערב, אבל היתה הקשה שבהן. צבאות ערב נכשלו ב־1948 במניעת הקמתה של מדינת ישראל ובחיסולה, אבל אז היה להם הסבר: הצבאות היו תוצר של המשטרים הערביים הישנים ושל האימפריאליזם האירופי, חסרו כישורים צבאיים ומוטיבציה, וכל משטר ערבי דאג לעצמו.