השגריר לשעבר דיוויד סאתרפילד הציג את סדר העדיפויות האמריקאי במדיניותה ביחס למזרח התיכון וצפון אפריקה. בתוך כך דיבר עת המאבק במדינה האסלאמית, על המאמצים לבלום את השפעתה המערערת של איראן באזור ואת העבודה עם רפורמיסטים במזרח התיכון שמחפשים לתקן את ליקויי הפוליטיקה הפנימית שאינה מיטיבה עם האזרחים.

סאתרפילד פותח בכך שמעוניין להתרכז בהרצאה באתגרים שעומדים בפני ישראל וארצות הברית במרחב האזורי. לדבריו המטרה של ארצות הברית היא להגן על עצמה ועל בנות בריתה ולהתמודד עם האיומים הניצבים מולה, ובכללם למנוע מארגוני טרור וממדינות תומכות טרור מלפגוע בארצות הברית ושותפותיה.

היעד העיקרי הוא הבסת המדינה האסלאמית. יכולתו של הארגון להתבסס בשטח, להפיץ את משנתו ולגייס תומכים הפכו אותו לאיום אסטרטגי מהמעלה הראשונה. בעיראק המדינה האסלאמית ביצעה פשעים בהיקף שלא ניתן לכימות ופגעה באינטרסים חיוניים. נוצרה קואליציה בינלאומית בהובלה אמריקנית שפועלת בהצלחה כנגדו. הקואליציה לוחמת יחד עם ובשטח עיראק וקבוצות בסוריה על מנת לפגוע בארגון והמדינה האסלאמית נמצאת על סף הבסה. מאמצי הקואליציה שחררו 98 אחוזים מהשטח ששלטה בו ובהם מיליוני אזרחים. סיום הלחימה בעיראק ובסוריה מפנה את הדרך לשיקום האזורים בהם הארגון פעל ולהחזרת הפליטים בחזרה לערים ולבתים מהם ברחו. המטרה היא לגרום שלא יבוא גורם מערער אחר במקום המדינה האסלאמית ואף שהיא עצמה לא תשוב. על כן ארצות הברית מחויבת להישאר בשטח ולהמשיך לפעול בו.

פתרון פוליטי בר קיימא לסוריה חשוב להמשך הדרך, תוך התמודדות מול איראן. המשך השיחות בז'נבה בחסות האו"ם הוא מהלך חיוני לכך, ומחלקת המדינה האמריקנית משקיעה בכך מאמץ יחד עם שותפות בינלאומיות נוספות, תוך פגישות עם נציגים סורים שונים. כתוצאה מהשיחות ומהמאמצים הדיפלומטיים המיקוד הדיפלומטי הוא ביוזמת ז'נבה ולא בערוצים עוקפים כדוגמת סוצ'י, ותוצאה זו לא מובנת מאליה. לעמדת ארצות הברית נדרשת הנהגה חדשה בדמשק, אך הדרך לכך היא בחירה של העם הסורי שיוכל לבחור את עתידו. ארצות הברית ובנות בריתה נמצאות בקשר קרוב עם רוסיה בשל השפעתה על המשטר הסורי, על מנת לסיים את העימות והאלימות במדינה. בעוד הישארות אסד בשלטון נחשבת על ידי רוסיה כניצחון, ארצות הברית לא סבורה כך. ארצות הברית דורשת הגעה לפתרון דיפלומטי מדיני מקיף למצב בסוריה ללא תנאים מוקדמים לתחילת השיחות, מלבד הפגנת רצינות מבחינת המשטר הסורי. לכן משקיעים מאמצים מול רוסיה בקידום הבנה זו. ביחס לטורקיה, ארצות הברית מכירה בצרכים הביטחוניים שלה, אך פעילותה של זו בסוריה מפריעה להשגת המטרה של הבסת המדינה האסלאמית. באמצעות עבודה משותפת אנו מקווים להגיע למצב של סוריה בטוחה שלא מאיימת על צרכים ביטחוניים של שכנותיה, כולל טורקיה. ארצות הברית ממשיכה בשיתוף פעולה עם גורמים שונים במאבק מול המדינה האסלאמית, לא רק בסוריה ובעיראק. כך, בלוב משתפים פעולה עם הממשלה ועומדים מאחורי מפת הדרכים שהציע האו"ם לפתרון במדינה.

מיקוד חשוב אחר מלבד המדינה האסלאמית הוא באתגר האסטרטגי שמציבה איראן. איראן תומכת בטרור במרחב, ומערערת יציבות אזורית. הממשל האמריקני מעוניין לשפר את הסכם הגרעין. חותרים לשם כך להגיע להסכמה דו-מפלגתית בקונגרס למניעת אפשרות של השגת נשק גרעיני על ידי איראן, ומעוניינים גם להגיע להסכמה עם השותפות האירופאיות להטלת סנקציות חדשות על איראן אם תפעל להשגת נשק גרעיני. המשטר האיראני פוגע באזרחיו והמחאות האחרונות מבטאות את התנגדות הציבור לדיכוי ולהשקעה של המשטר בגורמים אחרים. ארצות הברית מתנגדת למשטר ולפעולותיו אך תומכת בציבור ובשאיפותיו. ארצות הברית מחויבת לעצירת תכנית הטילים האיראנית ופועלת בדרך מולטילטרלית על מנת לעצור אותה. איראן מפיצה אמל"ח, כולל טילים מדויקים, למיליציות שמאיימות על מדינות באזור. ארצות הברית מעוניינת לעצור הפצה של אמל"ח מדויק מאיראן לתימן ולחזבאללה ופועלת למנוע זאת.

איראן הרוויחה מההתעצמות של המדינה האסלאמית, היא מעוררת ומעודדת חוסר יציבות באזור, וארצות הברית פועלת על מנת להצר את צעדיה. תמיכתה של איראן במשטר הסורי ובחזבאללה היא איום לישראל אך גם לארצות הברית. החשש באזור מעזיבתה של ארצות הברית את סוריה הוא מפני התעצמות של איראן שם. סוריה כמדינה לא יציבה מאפשרת הזדמנות לאיראן, וארצות הברית מעוניינת למנוע זאת. בהקשר לחזבאללה וללבנון, ארצות הברית תמשיך לתמוך במוסדות הלגיטימיים בלבנון, ביניהם צבא לבנון, על מנת להתמודד מול התעצמות חזבאללה.

ארצות הברית תומכת בממשל העיראקי ובניסיונותיו לבסס את ריבונותו. עיראק מאוחדת היא עיראק חזקה וארצות הברית תומכת ומעוניינת בכך, לכן היא מעורבת במגעים של הממשלה העיראקית מול החבל הכורדי, בהם חלה התקדמות. על ארצות הברית לפעול על מנת שלא לאפשר לאיראן לנצל חוסר יציבות בעיראק ובזירות אחרות.

ארצות הברית פעילה גם בנוגע לנעשה בתימן, ומעורבת בניסיונות להביא לסיום הסכסוך בתימן. איראן שלחה אמל"ח מתקדם למליציות של החות'ים, ועל ארצות הברית ושותפותיה למצוא דרכים למנוע מאיראן לנצל את המצב בתימן. גישה הומניטרית לתימן היא חיונית למציאת פתרון למצב, וערב הסעודית והקואליציה שברשותה מאפשרים זאת. ארצות הברית תומכת במאמצי המשא ומתן המנוהלים על ידי האו"ם. העימות בין מדינות המפרץ גם הוא מאפשר הזדמנויות לאיראן, וארצות הברית פועלת לפתרונו. יכולת המדינות לשתף פעולה נגד האיומים במרחב, איראן והמדינה האסלאמית, מתערערת כל עוד הן בעימות ביניהן.

הדמוגרפיה באזור היא אתגר משמעותי למשטרים ולקהילה הבינלאומית. השיטה הפוליטית צריכה להתחשב באזרחים וצריך להתקיים מודל חדש של משילות. ארצות הברית מודעת לכך ומעוניינת בכך. ארצות הברית רואה את המשטרים באזור שמנסים להתמודד, למשל תוניסיה ומצרים, ומנסה לתמוך בהם.

לסיכום, ארצות הברית לא יכולה לפתור את הבעיות באזור לבדה והיא זקוקה לסיוע ממדינות אחרות. התקווה היא לא אתגר, היא הפתרון.